Waarom je je website toch eens moet optimaliseren

Heb jij je website al geoptimaliseerd? Doen hoor! Een website die SEO geschreven is, is goud waard. Hij kan je veel nieuwe opdrachten opleveren. In deze blog geef ik je zes handige tips voor SEO.

Wat wil je met je website?
Tot voor kort dacht ik dat ik een website had om mensen naar te verwijzen als ze wilden weten wat ik doe. Ze hadden waarschijnlijk via-via van me gehoord en wilden me nu nog even checken, was mijn idee. Het uitgangspunt was daarom dat potentiële opdrachtgevers mijn site moesten vinden door mijn naam te googelen. Dat is in mijn geval niet zo moeilijk, mijn website draagt mijn naam. Wie mijn naam invoert in Google, krijgt mijn website dus sowieso als eerste treffer. Wat viel er dan te optimaliseren? Ik was toch prima vindbaar?

Denkfout
Inmiddels weet ik dat dat een denkfout is. Eentje die helaas veel meer zzp’ers maken. En daardoor laten ze kansen liggen. Mensen die jouw naam kennen, vinden je heus wel op internet. Richt je daarom met je website liever op die enorme bulk aan potentiële opdrachtgevers die nog nooit van jou gehoord hebben.

Hoe zichtbaar ben jij?
Veel bedrijven plaatsen tegenwoordig geen vacature voor een zzp’er meer, maar gaan zelf actief op zoek in Google. Staat jouw website dan op de eerste pagina van de zoekresultaten? Of sta je ergens onzichtbaar op pagina 7? In dat laatste geval zal je website je geen nieuwe klanten opleveren. Waarschijnlijk gebruik je te veel algemene termen in je teksten. Je vertelt je lezers dat je zo breed inzetbaar bent, echt van alle markten thuis. Maar aan welke lezers vertel je dat eigenlijk? Je website wordt namelijk helemaal niet gevonden. Je hebt geen lezers.

Aan de slag
Wakker geschud? Mooi! Dan is het nu tijd om de teksten op je website eens flink aan te pakken. Ga op zoek naar dat wat jou anders maakt dan je concurrenten. Vaak besef je niet eens welke bijzondere kennis je bezit. Heb jij als coach een speciale opleiding gevolgd? Heb je als tekstschrijver veel ervaring met een bepaald thema of vakgebied? Profileer je daar dan mee (vooropgesteld dat je meer van dat werk wilt hebben, natuurlijk).

Beter gevonden worden in Google?
Dit een goede start:
1. Zoek uit waarin jij je onderscheidt van je concurrenten.
2. Achterhaal welke zoektermen opdrachtgevers gebruiken als ze online naar een zzp’er met jouw specialisme zoeken.
3. Bepaal de zoektermen waarmee je gevonden wilt worden.
4. Doe een concurrentiecheck: voer de zoektermen van je voorkeur in en kijk hoe groot de concurrentie is. Is de concurrent niet te verslaan? Pas dan je zoektermen aan en check opnieuw, net zo lang tot je denkt dat je zoektermen hebt die bij je passen én kans van slagen hebben.
5. Herschrijf een aantal pagina’s van je website, waarin je de zoektermen enkele keren op een organische manier in de tekst laat terugkomen. Zoek eventueel op internet naar vuistregels voor SEO-schrijven.
6. Wacht een paar maanden (ja, helaas). Langzaam zul je merken dat je hoger scoort in Google en vaker benaderd wordt voor klussen.

Succes!

Over de auteur

Cecile Bolwerk is educatief journalist. Ze ontwikkelt lesmateriaal, stelt kennisdossiers samen en schrijft teksten voor kinderen. Daarnaast helpt ze zzp’ers graag hun website te verbeteren. Contact: 06 – 17 068 305 of e-mail.

3 Replies

 • Dag Cecile,

  Zeg, leuk dat Qiu Yan, Camile en Elkie elkaar gevonden hebben. Qiu Yan vindt de school superleuk! Ik ga morgen naar de info avond, misschien zie ik je daar nog.

  Alvast bedankt voor bovenstaande tips. Heel handig. Dat van SEO schrijven ga ik nog even opzoeken. Momenteel ben ik pagina’s aan het schrijven voor een website die ik zelf wil gaan maken voor mijn kindercoachpraktijk (dan weet ik meteen tegen welke problemen ik ga aanlopen).

  Ik heb een vraag: Ik heb een handleiding om een Google website te gaan maken, maar ik hoor dat er ook veel websites in WordPress geschreven zijn… Wat is het belangrijkste verschil, heb jij hier enige ervaring mee?
  En kun je aan beide een domeinnaam toevoegen (die heb ik nl. al)?

  Alvast bedankt voor je reactie.
  Groetjes van Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *